joi, 22 noiembrie 2012

MESERIA DE VEDETA

 "Ce vrei sa fii cand te faci mare?"- este o intrebare care ni s-a pus fiecaruia dintre noi, inca dinainte de a merge la scoala. Oamnii din jur vor mereu sa stie cam ce dorim sa realizam in viata, ce cale vrem sa urmam. Desi suntem mult prea tineri si imaturi, de cele mai multe ori, nu ezitam sa raspundem: fotbalist, politician, pilot, cantaret etc. Meseriile avute in vedere oglindesc mersul societatii . In perioada ceausista, raspunsurile cel mai des intalnite erau legate de meseriile de profesor, doctor, inginer, cantaret. Atunci, important era sa ai carte, sa inveti, sa faci parte din patura intelectualilor, poate si pentru ca era un mijloc de rezistenta, de a intelege ce se petrece in societate .
Ce inseamna astazi a fi vedeta? Oare semnifica altecva decat inainte de revolutie? Se spune ca meseria este bratara de aur si ca e bine sa ai o prgatite buna in anume domenii. Nu poti fi meserias daca nu te pregatesti pentru asta, invatand si practicand. Nu oricine poate fi zugrav, croitor, frizer, dulgher, tamplar, tapiter; nu oricine poate fi profesor, medic, inginer. Insa pentru a fi parlamentar nu ai nevoie decat de tupeu si o mare dorinta de parvenire- asta nu este meserie.
A fi vedeta inseamna a fi gata oricand sa apari la televizor, fiecare aparitie sa fie bine, foarte bine platita, sa ai o buna situatie financiara care te face sa crezi ca faci parte din elita societatii, caci esti chemat, solicitat, intrebat...Numele tau va fi cunoscut de mai toti conationalii tai, chiar daca acestia sunt de partea ta, sau nu. Esti un model pentru tineri si asta iti da incredere in tine . Oamenii te cunosc, te opresc pe strada, sau pur si simplu te arata cu degetul si spun uimiti: Uite-o pe.../Uite-l pe...! Daca esti femeie, iti pui silicoane, iti maresti buzele, te duci la solar, iti pui unghii false, porti imbracaminte scurta si stramta pentru a-ti arata formele pe care trebuie sa le invidieze celelelate - caci de, esti model. Tocurile foarte inalte nu iti permit sa mergi pe jos, ca toti muritorii, si atunci ai nevoie de o masina potrivita- nu e o problema, caci bani ai, iar daca nu ai, faci rost- are balta peste(!) . Sunt destui barbati ferchesi , cu burti revarsate, cu aur pe degete si la gat, cu multe telefoane mobile, cu masini scumpe, cu parul vopsit , cu muschi(sau nu) pregatiti la sala, care sa te finanteze, caci doar a fi vedeta este o meserie, si nu oricare, ci cea mai veche din lume!! Accepti sa te cobori tot mai jos, cat mai jos, iti expui goliciunea si viata, devii o marfa ieftina.
Ce este mama ta? - va fi intrebat copilul tau mai tarziu, la scoala. Vedeta!! Asta va raspunde?
Dragi prieteni, aveti telecomanda la indemana: schimbati canalul!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu